Beleggers voelen er weinig voor om hun Nederlandse kantoren groener te maken. Private-equitypartijen geven openlijk toe dat ze dit niet belangrijk vinden. Institutionele beleggers en particulieren zeggen er wel waarde aan te hechten, maar doen in de praktijk weinig. Grootste obstakel is dat hun huurders niet méér willen betalen om de vergroening te bekostigen.

Dat blijkt uit een enquête van vastgoedadviseur Colliers onder veertig beleggers, die gezamenlijk bijna een kwart van het belegde kantoorvastgoed vertegenwoordigen. De afwachtende houding is een probleem, omdat alle kantoren al in 2023 minimaal het energielabel C moeten hebben, een indicatie van de energiezuinigheid van gebouwen. Hebben ze dat niet, dan mag het kantoor niet meer worden gebruikt. Op dit moment voldoet slechts een derde van de Nederlandse kantoren aan deze standaard.

En label C is nog maar het begin, want tot 2030 moet het energieverbruik van kantoren nog veel verder omlaag. ‘Het grootste probleem zijn de stappen daarna’, zegt Auke Bullema van de stichting Dutch Green Building Council. Beleggers kunnen label C vaak al bereiken als ze de lampen vervangen door ledverlichting. Daarna moet er bijvoorbeeld ook dikkere isolatie komen, en zonnepanelen op het dak.

Klik hier voor het volledige artikel in het FD.